Ben jij geschikt voor haartransplantatie?

Als je jong en gezond bent maak je je nergens zorgen over; alles wat we hebben – onze jeugd en onze gezondheid – is een soort van vanzelfsprekendheid. Maar er komt een dag dat zaken veranderen. Dat we bijvoorbeeld opeens toch zichtbaar minder haar op ons hoofd hebben. Een haartransplantatie kan dan uitkomst bieden. Op naar een volle of op zijn minst een vollere haardos!

Wat is een haartransplantatie?

In basis is haartransplantatie een operatie waarbij haar wordt verplaatst van een deel van het hoofd met nog genoeg haar, naar een gebied met dun of helemaal geen haar. Het is een ingreep die al sinds de jaren ‘50 wordt uitgevoerd, maar de technieken zijn de laatste jaren wel behoorlijk veranderd.

In de begintijd van haartransplantatie werd gewerkt met Follicular Unit Strip Surgery (FUSS) waarbij de chirurg een strook van van een paar centimeter van de achterkant van je hoofd verwijderde waarvan vervolgens de haartjes (dividueel of met enkele haartjes tegelijk) werd verplaatst naar het te behandelen gebied.

Tegenwoordig maakt men voornamelijk gebruik van de Follicular Unit Extraction (FUE). Hierbij wordt iedere individuele haarzakje – ook wel grafts genoemd – één voor één geoogst en direct verplaatst naar het kalende gebied. Grote voordelen van een FUE-haartransplantatie zijn:

  • Geen gebruik van scalpel, hechtingen of nietjes;
  • Alles onder plaatselijke verdoving;
  • Snelle genezing;
  • Minimaal risico op zichtbare littekens;
  • Het resultaat is een natuurlijk haardos;
  • Weinig nazorg noodzakelijk;
  • Lange termijn-oplossing.

Herstel

Na de operatie zal de hoofdhuid heel gevoelig zijn en een paar dagen pijnstillers nemen is meestal noodzakelijk. Tevens kan het zijn dat de behandelend arts een antibioticum of ontstekingsremmend middel voorschrijft. Maar over het algemeen blijven de klachten beperkt en de meeste mensen gaan 2 tot 5 dagen na de operatie al weer aan het werk.

Binnen 2 tot 3 weken na de operatie valt het getransplanteerde haar in eerste instantie vervolgens uit. Maar geen zorgen: binnen enkele maanden zullen ze weer gaan groeien en bij de meeste mensen is na 6 tot 9 maanden al zo’n 60% van de nieuwe haargroei zichtbaar.

Kosten en risico’s

De prijs van een haartransplantatie is grotendeels afhankelijk van de hoeveelheid haar die wordt verplaatst, maar met een bedrag tussen de € 2.000,- en € 4.000,- moet je toch zeker rekening houden. En helaas: er zijn zo goed als geen ziektekostenverzekeringen die de ingreep vergoeden.

Zoals bij elke vorm van chirurgie kleven er ook aan haartransplantaties enkele risico’s, waaronder bloedingen en infecties. Ook is er een kans op littekens en een wat onnatuurlijk ogende nieuwe haargroei.Over het algemeen blijven dit soort risico’s echter beperkt en kun je uitzien naar een nieuwe en fraaie haardos.

Test

Wil je weten of ook jij een haartransplantatie kunt ondergaan? Bij VisusHaarkliniek in Rotterdam kun je op de website een test doen om je geschiktheid te bepalen. Je dient daarvoor elf eenvoudige vragen te beantwoorden en weet dan direct of je in aanmerking komt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.