Een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten of niet?

Het leven zit vol met onaangename verrassingen. Voor heel wat van deze verrassingen geldt eigenlijk dat we er weinig tot niets aan kunnen doen. Gelukkig zijn er ook uitzonderingen. Door ervoor te kiezen om een zogenaamde aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten zal je bijvoorbeeld kunnen vaststellen dat er heel wat risico’s het hoofd geboden kunnen worden. Helaas is het zo dat veel mensen er toch nog altijd niet voor kiezen om dit type van verzekering af te sluiten. Dat is het gevolg van het feit dat ze vermoeden dat er een torenhoog prijskaartje aan verbonden is. Dat is in de praktijk eigenlijk helemaal niet het geval, integendeel. Zou je hier graag meer over willen ontdekken zodat je precies kan bepalen hoe interessant een aansprakelijkheidsverzekering precies kan zijn? Dan moet je er vooral voor kiezen om even de onderstaande informatie grondig door te gaan nemen!

Wat maakt de aansprakelijkheidsverzekering zo interessant?

De aansprakelijkheidsverzekering wordt algemeen bestempeld als één van de belangrijkste verzekeringen die je in een mensenleven kan afsluiten. Dat is het gevolg van het feit dat je aansprakelijkheid vaak in het gedrang is ook wanneer je eigenlijk zelf zo goed als niets fout hebt gedaan. Heel wat mensen worden hierdoor dan ook met een schadeclaim geconfronteerd die ze in eerste instantie nooit hadden zien aankomen. Wanneer je deze claim dan niet kan betalen kan dat zeer vergaande gevolgen hebben voor je financiële toekomst. 

De polisvoorwaarden die van toepassing zijn bij de aansprakelijkheidsverzekering ogen op het eerste zicht behoorlijk indrukwekkend. In het bijzonder het bedrag waarvoor mogelijke schadegevallen zijn verzekerd klinken bij het merendeel van de potentiële verzekeringnemers behoorlijk indrukwekkend in de oren. Het gevolg hiervan is dat men vreest dat er een behoorlijke verzekeringspremie zal moeten worden betaald aan de verzekeringsmaatschappij. Gelukkig valt dat in de praktijk doorgaans uitstekend mee. Het is dan ook helemaal niet zo dat deze verzekering erg duur hoeft uit te vallen. Bovendien kan je de premie in het merendeel van de gevallen ook gespreid betalen. 

Welke schade wordt er door de aansprakelijkheidsverzekering verzekerd?

Er zijn een groot aantal schadegevallen die worden verzekerd door de aansprakelijkheidsverzekering. Stel nu bijvoorbeeld dat je de laptop van je buurman even mag lenen omdat die van jou stuk is gegaan. Je laat de laptop echter onverhoopt vallen waardoor deze helemaal stuk gaat. In dat geval zal je kunnen rekenen op tussenkomst van je aansprakelijkheidsverzekering. Je hebt op dat moment namelijk schade veroorzaakt aan een derde partij. Het is een groot misverstand dat deze dekking enkel en alleen geldt voor de verzekeringnemer. In het merendeel van de gevallen wordt de polis dan ook afgesloten voor niet zomaar één persoon, maar wel voor een volledig gezin. 

Niet alleen de schade die je zelf veroorzaakt wordt dus verzekerd. Wat bijvoorbeeld wanneer dezelfde buurman eens op bezoek komt in je tuin en zijn breekt door een val over een losliggende tegel? Ook in dat geval zal je kunnen vaststellen dat de polis van je aansprakelijkheidsverzekering dekking zal verlenen. Heeft je huisdier bepaalde schade veroorzaakt aan de woning van de buren? Dan zal je kunnen vaststellen dat ook die schade zal worden verzekerd door je aansprakelijkheidsverzekering.

Voor welke waarde sluit je een aansprakelijkheidsverzekering af?

Zoals eerder op deze pagina reeds vermeld is het zo dat het bedrag waarvoor je bent verzekerd met een aansprakelijkheidsverzekering behoorlijk stevig kan oplopen. Het is dan ook bijvoorbeeld helemaal niet ongewoon wanneer er sprake is van een verzekerd bedrag van tussen de 1.000.000 & 1.250.000 euro. Dat lijken indrukwekkende bedragen (en dat zijn ze natuurlijk ook), maar ze zijn echt noodzakelijk omdat de kosten bij schade aan derden in de praktijk echt zeer sterk en vooral ook bijzonder snel kunnen oplopen. Schrik dus niet van de waarde die wordt verzekerd door je verzekering. Op zich is deze compleet normaal. 

Geldt er een verplichting voor het afsluiten van de aansprakelijkheidsverzekering?

De aansprakelijkheidsverzekering afsluiten is in principe nooit verplicht. Dit betekent dat je altijd als potentiële verzekeringnemer volledig zelf kan bepalen of je ze gaat afsluiten of niet. Dit gezegd hebbende is het zo dat de schadegevallen waarvoor je aansprakelijkheid in het gedrang kan zijn al snel behoorlijk duur kunnen uitvallen. In het merendeel van de gevallen is het dan ook zo dat dergelijke schadegevallen een regelrechte aanslag kunnen vormen op je financiële situatie. Wanneer je bent verzekerd kan je dit aanzienlijke risico perfect indekken. 

Ondanks het feit dat er dus geen sprake is van een verplichting vanuit wettelijke hoek voor wat het aanvragen van de aansprakelijkheidsverzekering betreft is het toch zeer sterk aangeraden om dat te doen. Alleen op deze manier kan je niet alleen jezelf, maar ook de andere leden uit je gezin beschermen tegen de financiële gevolgen van een grote schadeclaim. Krijg je regelmatig mensen over de vloer die bij je blijven logeren? Dan zal je kunnen vaststellen dat ook zij perfect zijn verzekerd. Zo kan je altijd met zekerheid rekenen op de meest optimale bescherming.

Belangrijke aandachtspunten met betrekking tot je aansprakelijkheidsverzekering

Tot slot gaan we het nog even hebben over een aantal zeer belangrijke aandachtspunten die betrekking hebben tot het afsluiten van en de aansprakelijkheidsverzekering vergelijken. Er zijn namelijk een aantal zaken die door veel mensen over het hoofd worden gezien wat ervoor zorgt dat het afsluiten van de beste aansprakelijkheidsverzekering een stuk minder evident wordt. Ben jij ook benieuwd naar wat deze aandachtspunten nu precies zijn? Ontdek ze snel hieronder! 

  1. Kies bij voorkeur voor een vlot aanpasbare aansprakelijkheidsverzekering;
  2. Controleer goed wie er allemaal onder de verzekering valt die je gaat afsluiten; 
  3. Vergelijk de bedragen waarvoor je de aansprakelijkheidsverzekering kan afsluiten;
  4. Hoe eenvoudig kan je eventueel overstappen naar een andere verzekeraar? 
  5. Voer altijd een vergelijking uit voor de te betalen premie voor je verzekering; 

Deze laatste tip is er één die je behoorlijk wat geld kan besparen. De aansprakelijkheidsverzekering is een zeer belangrijke en concurrentiële verzekering omdat ze veelvuldig door mensen wordt afgesloten. Zou je dus graag een aansprakelijkheidsverzekering kunnen afsluiten tegen een zo laag mogelijke verzekeringspremie? Dan zal het al snel duidelijk worden dat het zeker een aanrader is om ervoor te kiezen om een objectieve vergelijking uit te voeren voor deze verzekering.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.