Een glijbaan kopen? Goed idee!

Als ouder weet je dat kinderen zich ontwikkelen volgens bepaalde patronen. Ze moeten bijvoorbeeld eerst zelf kunnen zitten voordat ze kunnen kruipen en uiteindelijk lopen. Zodra kinderen op een speelplaats aankomen, gaan ze direct naar de schommels en glijbanen en verschillende klimtoestellen. Net zoals kinderen leren lopen, hebben kinderen veel ongestructureerde speeltijd nodig om hun zich ontwikkelende hersenen te stimuleren. Al deze activiteiten zijn goed voor de ontwikkeling.

Waarom houden kinderen toch zo van glijbanen?

Hou jij van achtbanen of hard rijden op de snelweg? Het is de sensatie. Je herinnert je vast nog wel hoe groot de glijbaan leek toen je nog klein was, hoe intimiderend hij was en hoe opwindend het was om naar beneden te glijden. Een natuurlijke angst om te vallen zonder gevaar te lopen is een goede manier om te beseffen waarom een glijbaan zo leuk is. Genieten van spanning terwijl je weet dat je in werkelijk niet in gevaar verkeert. 

Van nature zijn kinderen ook altijd op zoek naar spanning. Ze zijn onbevreesd in hun verkenning van de omgeving om hen heen want dat is hoe ze leren. Maar in een wereld vol van veiligheidsrichtlijnen en gecontroleerd gedrag, is de glijbaan één van de weinige plaatsen waar een kind echt een opwindende stormloop van adrenaline en opwinding kan ervaren zonder vrees voor zware verwondingen. Daarom genieten ze zo van de glijbanen.

Verkeerd om?

Is het je al eens opgevallen dat kinderen veelal de glijbaan het liefst op de ‘verkeerde manier’ gebruiken? Dus via de glijbaan naar boven klimmen? Deze manier geeft kinderen het idee dat ze alle controle hebben. Iets dat ze heerlijk vinden. Ze vinden het juist leuk om de glijbaan op deze manier naar boven te klimmen omdat het hen het gevoel geeft er de ‘baas’ over te zijn. Als je een glijbaan beklimt, beklim je precies de afstand, de hoogte die je ook weer naar beneden durft te glijden. Als het te overweldigend en hoog wordt op de weg naar boven, stoppen ze en glijden ze weer naar beneden. Briljant toch? Op die manier kiezen ze in feite de eigen glijlengte.

Zachtaardig grensoverschrijdend

Regels zijn belangrijk. Maar regels zijn gemaakt om gebroken te worden. Soms. Het is deze grens tussen regels maken en regels breken die van de glijbaan zo’n geweldig experiment maakt.

“Doe dat niet! Je moet de ladder gebruiken.” Je herkent de woorden vast wel. Maar een glijbaan is zo ontzettend interessant voor een kind dat onbevreesd wordt geboren. Als het kind op de verkeerde manier op een glijbaan klimt, is dat verkeerd voor een volwassene. Het is echter natuurlijk voor het kind. Kinderen zijn immers van nature nieuwsgierig en ontdekkend. Als je ze zou vertellen dat ze alleen maar de glijbaan op mogen lopen, zouden ze zeggen dat het leuker is om naar beneden te glijden. Het is belangrijk om kinderen de kans te geven dingen zelf te ontdekken en hun gedrag niet altijd in een strikt afgebakende modus te hoeven passen. Uiteraard met uitzondering van de manier waarop ze anderen moeten behandelen en de veiligheid. Daar moet streng op worden toegezien. Kijk voor meer tips en inspiratie eens op deze website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.