Ergonomie op het werk

Een goede werksfeer is belangrijk voor het kunnen werken en het eindresultaat van het afgeleverde werk. De ergonomie tijdens het werk is een erg belangrijke factor voor het goed uitvoeren van je baan. Bij deze ergonomie spelen vele verschillende factoren een rol, allemaal invloeden die de kwaliteit van jouw werkplek kunnen verbeteren of juist kunnen belemmeren. Van ergonomische bureaustoelen tot collega’s, en van koffie tot een binnentuin(tje).

Ergonomie

Ergonomie is een wetenschappelijke studie, die gaat over de mens in relatie tot zijn omgeving. Zoals gezegd, kan dit over verschillende dingen gaan, zoals een product, een ruimte of een werkplek. Het woord is afgeleid van de Griekse woorden “ergon” en “nomos”, die respectievelijk “werk” en “wet” betekenen. Ergonomie komt dus in ons dagelijks leven bijna altijd wel voor, maar binnen de arbeidswereld wordt het begrip het vaakst gebruikt. Bij het ontwerpen van bijvoorbeeld kantoorstoelen wordt al nagedacht over hoe de werknemer zich daarin zal voelen, en ook bij het ontwerpen van een bureau.

Vele andere dingen in het dagelijks leven kennen ook de ergonomie. Zo is bij het ontwerpen van een bank, een huis, een telefoon of een auto altijd nagedacht over hoe prettig deze zal aanvoelen bij de consument. Immers is de klant de koning, en wordt een product het meest verkocht als het functioneel én comfortabel is.

Het is een wetenschappelijke studie, en er wordt en is dus veel onderzoek gedaan naar verschillende plekken waar de ergonomie van toepassing is. Er worden schetsen gemaakt van hoe een werknemer op zijn stoel voor de computer ziet, en met die schetsen wordt een stoel op juiste hoogte ontwikkeld, met de juiste steun in de rug en eventuele draaiwielen.

Op het werk

Op het werk geldt ergonomie dus het meest. Dat is ook niet gek, want op werk is het misschien nog wel het meest van belang dat de consument zich op zijn gemak voelt. Thuis natuurlijk ook, maar daar is het makkelijker om te relaxen omdat je van binnen geen werkdruk voelt (behalve misschien voor het doen van de was). Op het werk is een gemakkelijke sfeer belangrijk voor de werkefficiëntie, en daarom zijn werknemers altijd op zoek naar meubilair en andere factoren die zijn ontwikkeld, met een oog op de ergonomie.

Pas als je om je heen kijkt, merk je waar de ergonomie allemaal van toepassing op is geweest. Oude, verstofte producten die niet meer comfortabel zijn, zijn opgeruimd, en er is een continue verandering in het gebruik van meubilair omdat er steeds weer nieuwe ontwikkelingen zijn. Tegenwoordig wordt er namelijk niet alleen meer gekeken naar het comfort van bijvoorbeeld een werknemer, maar wordt er ook nagedacht over de gezondheid; een rechte leuning van stoel of bank, en voldoende beenruimte om stijve knieën en dikke enkels te voorkomen.

Ergonomie is dus stiekem een erg stille kracht achter het werkleven. Pas bij het zoeken vind je waar het allemaal in zit verstopt, en ben je blij dat het er is.