Geld lenen voor een auto

Voor velen is een auto een onmisbaar vervoersmiddel om naar werk te komen of aan andere verplichtingen te voldoen. Als je het geld niet hebt om nieuw te kopen, valt de keuze op een tweedehands auto. Het risico van tweedehands is dat deze auto’s soms onbetrouwbaar zijn en het nodige onderhoud nodig hebben. Verhoudingsgewijs kan je beter nieuw kopen, omdat je hierbij ongeveer drie jaar probleemloos mee kunt rijden. Er zijn verschillende leenvormen om een nieuwe auto te financieren, zoals: private lease, huurkoop, financial lease, persoonlijke lening en een doorlopend krediet.

Wat is private lease?

Dit is de meeste populaire vorm op dit moment. Bij deze vorm ben je juridisch niet de eigenaar van de auto. Voordeel hierbij is dat je in de meeste gevallen geen omkijken hebt naar zaken zoals onderhoud, reparaties, wegenbelasting en de verzekering. Afhankelijk van de gestelde voorwaarden, betaal je een totaalprijs per maand voor een looptijd van meestal twaalf tot zestig maanden. Na deze periode kan je de auto inruilen voor een nieuwe of gewoon doorrijden met een verlaagd maandbedrag.

Huurkoop versus private lease

Het grote verschil tussen huurkoop en private lease is dat bij huurkoop je contractueel afspraken maakt over de volledige aankoop van de auto na het leasetermijn. Bij private lease is dit optioneel. Bij huurkoop ga je dus altijd over tot aankoop. Eigendom ben je pas nadat het totaalbedrag voldaan is binnen het gestelde termijn.

Financial lease als zakelijke kredietverlening

Jouw werkgever geeft jou de gelegenheid om zakelijk een bedrijfsauto te leasen. Net zoals private lease, betaal je een vooraf bepaald maandbedrag voor een bepaalde looptijd. Het bedrag kan bruto afgeschreven worden van jouw salaris, wat een financieel voordeel oplevert. In de meeste gevallen kan je hier naar vragen als je een vast contract hebt en jouw werkgever de mogelijkheid biedt als je bijvoorbeeld veel zakelijke kilometers rijdt.

Persoonlijke lening of doorlopend krediet

Het grote verschil tussen een persoonlijke lening en doorlopend krediet is de vraag of je vooraf weet hoeveel je wilt lenen over welke termijn. Heb je een onduidelijk beeld over de hoeveelheid en het termijn, omdat je bijv. het geld wilt gebruiken voor een nieuwe auto en een verbouwing, dan kan je kiezen voor een doorlopend krediet. Vooraf bespreek je hoeveel je ongeveer wilt lenen (met een vooraf bepaald maximum) en het afbetaaltermijn. Voor beide vormen betaal je een rente. Bij een doorlopend krediet is het af te betalen maandbedrag variabel en bij een persoonlijke lening vast. Let op: wil je een persoonlijke lening eerder aflossen dan afgesproken, dan kan het zijn dat sommige kredietverstrekkers een boete opleggen.

Lees altijd goed de voorwaarden voordat je een lening afsluit en bekijk of jouw persoonlijke situatie een lening toelaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.