Gezond werken met de juiste bureaustoel

Zit je veel op je werk? Zit je achter een computer? Hoe zit je daar? Heb je een goede stoel? Zit je comfortabel? Is je houding ergonomisch verantwoord? Zo maar een paar vragen waar je waarschijnlijk niet iedere dag bij stil staat. En toch zijn het vragen die je je regelmatig moet stellen om niet voor vervelende fysieke ongemakken te komen staan. Een goede bureaustoel is de basis voor een langdurig gezond werken met een computer!

Wie online zoekt op bureaustoel komt al snel terecht bij online grootheden als Jysk, Bol.com en Ikea. Het is echter de vraag of je daar echt de voor jou ideale stoel zult vinden. Echt gespecialiseerde shops als Bureaustoel-shop zullen je waarschijnlijk beter kunnen bedienen. Het assortiment is daar zeer uitgebreid en je vindt er stoelen in alle prijsklassen; van ruim onder de € 100,- tot supersonice exemplaren met een airseat die werkt met microbewegingen waarvoor je dan wel bijna € 1.000,- kwijt bent. Voor ieders budget is er dus wel iets bij!

Uren

Ga je een ergonomische bureaustoel uitzoeken, dan is het van belang te kijken naar het aantal uren dat je per dag op de stoel aan het werk bent. Is dit een groot deel van de dag, zeg 6 tot 8 uur per dag, dan moet je er goed op letten dat de stoel over voldoende instelmogelijkheden beschikt. En dan niet alleen qua hoogte en zitpositie (bijvoorbeeld een in diepte instelbaar zitting) om je zit aan te passen aan jouw lichaams-eigenschappen maar ook met voorzieningen als een rugleuning met lendensteun. Dit voorkomt eventuele rugpijn doordat er extra ondersteuning is voor de onderrug. En verzeker je ervan dat je stoel over minstens vijf zwenkwielen beschikt. Alleen dan zal deze stabiel op de poten staan en dus voldoende comfortabel en veilig zijn.

En wist dat zelfs de stof die is gebruikt op de stoel van belang is voor een goede, ergonomische zit? Let er bijvoorbeeld op dat het materiaal niet zorgt voor irritant geluiden als je een beetje beweegt en dat de stof niet zo glad is dat je voortdurend wegglijdt.

Combinatie met je bureau

Probeer je stoel altijd uit in combinatie met het bureau waar je aan werkt. Vooral de afstemming in hoogte is essentieel voor een ergonomische houding. En kijk daarbij ook eens naar in hoogte verstelbare bureaus, de zogenoemde zit-sta-bureaus. Daarmee kun je niet alleen kleine hoogteverschillen instellen voor het afstemmen op je stoel, je kunt dit soort bureaus ook verder omhoog draaien tot wel 130 centimeter zodat je er staand achter kunt werken. En dat is weer een gezonde afwisseling van het zittend werken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.