Een laparoscopische maagbandoperatie

Een van de grootste medische problemen van de westerse wereld is overgewicht. In de Verenigde Staten zijn maar liefst twee van de drie volwassenen te zwaar en bijna 60% van hen lijdt aan Obesitas. Je bent officieel obees wanneer je 15% zwaarder bent dan wat je zou moeten wegen volgens de BMI (Body Mass Index).

Voor een aantal mensen met overgewicht werkt een normaal afslankprogramma niet meer. Voor hen bestaat de mogelijkheid van een obesitasoperatie zoals bijvoorbeeld het aanbrengen van een maagband.

Wat is een laparoscopische maagbandoperatie?

Een laparoscopische maagbandoperatie wordt alleen toegepast bij patiënten met een BMI waarde hoger dan 40. In uitzonderingsgevallen – wanneer de Obesitas andere levensbedreigende ziektes dreigt te veroorzaken – kan men ook tot de operatie overgaan bij een BMI tussen de 35 en de 40. Bij een laparoscopische maagbandoperatie wordt een opblaasbare band van silicone om de bovenzijde van de maag aangebracht. Met deze band kan de maag worden verkleind.

Nadat de operatie met succes is voltooid kan het bovenste gedeelte van de maag nog maar 100 tot 220 gram voeding bevatten. Dit zorgt ervoor dat de hersenen eerder het signaal krijgen dat je voldoende gegeten hebt en daardoor vertraagd de spijsvertering. Een laparoscopische maagbandoperatie is betrekkelijk ongecompliceerd.

Wat na een laparoscopische maagbandoperatie?

Je zult een tijdje geduld moeten hebben voor je weer vast voedsel kunt eten. De artsen zullen je adviseren de eerste periode alleen vloeibaar voedsel te nuttigen zodat je ‘nieuwe’ maag minder hoeft te verteren en zich aan de nieuwe situatie kan aanpassen.

Na een paar weken mag je geprakt eten gaan eten. Enige tijd daarna zal je arts je toestaan vast voedsel te gaan eten. Het is belangrijk dat je na je operatie wat lichte oefeningen doet, zodat je wat extra calorieën verbrandt en sneller afvalt.

Na de operatie kan het bovenste gedeelte van de maag nog maar 100 tot 220 gram voeding bevatten. Dit zorgt ervoor dat de hersenen eerder het signaal krijgen dat je voldoende gegeten hebt en daardoor vertraagd de spijsvertering.

Wanneer de patiënt zich aan de adviezen van de artsen houdt kan hij of zij na een maagbandoperatie meestal zo’n 1 tot 2 pond per week verliezen. In het ideale geval kan een patent erin slagen 50 pond in een jaar af te vallen. Wanneer je eenmaal op je streefgewicht zit, is het gevecht nog niet ten einde. Je zult je levensstijl en eetgewoonten moeten veranderen wanneer je je ideaalgewicht wilt vasthouden.

Slaapproblemen

Een van de bijkomende voordelen van het ondergaan van een laparoscopische operatie is dat je je na de operatie bijna altijd veel beter gaat slapen. Dat komt omdat de slaapproblemen meestal worden veroorzaakt door apnea – een verstoorde ademhaling gedurende de slaap. Daardoor slaap je minder en wordt je vaker wakker. Na de operatie zul je daar minder last van hebben.

Zoals bij elke operatie kunnen er ook bij een laparoscopische maagbandoperatie complicaties ontstaan. Deze zijn echter met de juiste nazorg van de behandelend arts goed te behandelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.