Ogen laseren; PRK- en LASEK-technieken

Photorefractive keratectomy (PRK) is een soort chirurgische ingreep aan het oog voor het behandelen van bijziendheid, verziendheid en astigmatisme waarbij het hoornvlies of de lens is uitgerekt tot een onregelmatige vorm. Het was tevens het eerste type ooglaseren voor zichtcorrectie en is de voorloper van de vandaag de dag veel toegepaste LASEK-procedure. En alhoewel het herstel bij PRK vaak wel iets langer duurt dan herstel na een LASEK-oogbehandeling, wordt PRK nog altijd regelmatig uitgevoerd omdat het voor sommige patiënten flinke voordelen biedt ten opzichte van LASEK, wat staat voor Laser Assisted Epithelial Keratomileusis.

Bijna alle soorten ooglaseren zijn er op gericht het hoornvlies te hervormen met een laser. Door deze correctie zal het licht dat het oog binnenkomt, goed op het netvlies worden gefocust voor een duidelijk zicht. Het belangrijkste verschil tussen PRK en LASEK is echter de eerste stap van de procedure.

PRK vs LASEK

Bij PRK wordt de dunne buitenlaag van het hoornvlies (epitheel) verwijderd en weggegooid voordat het onderliggende hoornvliesweefsel in de juiste vorm wordt gebracht met een laser. Het epitheel herstelt zichzelf vervolgens en groeit binnen enkele dagen na de operatie terug over het hoornvliesoppervlak. Bij de LASEK wordt een dunne flap op het hoornvlies gemaakt met een microkeratoom of een femtoseconde laser. Deze flap wordt vervolgens opgetild om het onderliggende hoornvliesweefsel bloot te leggen en wordt teruggeplaatst op het oogoppervlak aan het einde van de procedure als het hoornvlies in de juiste vorm is gebracht met een laser.

Resultaten

De uiteindelijke resultaten van PRK-chirurgie zijn vergelijkbaar met die bij een LASEK-ingreep, maar het herstel bij PKR verloopt trager omdat het enkele dagen duurt voordat nieuwe epitheelcellen zich aandienen en het oppervlak van het oog weer netjes bedekken. Bij PRK is er ook sprake van een licht verhoogd risico op ooginfectie en wazig zien in de eerste paar dagen na de operatie. LASEK-patiënten hebben over het algemeen minder van dit soort ongemakken en hun zicht stabiliseert sneller, terwijl de verbetering van het gezichtsvermogen met PRK geleidelijk is waardoor het enkele weken kan duren voor het uiteindelijke resultaat bereikt is.

Overweeg je een ooglaser-behandeling, kijk dan eens op de website van Clinic Select – LaatJeOgenLaseren. Voor de laagste tarieven van Nederland in combinatie met al ruim 20 jaar ervaring op het gebied van ooglaseren, ben je hier in uitstekende handen. Men biedt daar tevens een variant van PRK: TransPRK oftewel Transepitheliale Photorefractieve Keratectomie, de enige ooglaserbehandeling waarbij het oog op geen enkele manier contact maakt met een chirurgisch instrument. Deze zogenoemde éénstaps incisie-vrije ooglaserbehandeling maakt gebruik van koel ultraviolet licht en hoge energiepulsen en is bijzonder geschikt voor mensen met een dun hoornvlies.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.