De perfecte barbecue

Het is weer lente en wij Nederlanders zijn natuurlijk helemaal gek op barbecue. Zodra het zonnetje maar een beetje door begint te komen, weet je al hoe laat het is. Zelfs als je zelf nog niet aan barbecueën toe bent, ruik je al de geur van de barbecue van één van je buren en zie je het rook vanuit de tuin komen. Dus kom op: lekker met de familie of een aantal vrienden in de tuin zitten en genieten van het weer en in de avond nog een vuurkorf aansteken voor een uitmuntende sfeer.

Naast het feit dat barbecueën heel gezellig is, is het natuurlijk ook nog eens heel gezond! Er komt ten slotte geen olie of boter aan te pas, waardoor je barbecue-maaltijd laag in vet is. Natuurlijk moet je dan niet met supervet vlees, zoals speklap, gaan barbecueën.

Hoe zorg ik voor een complete en gezonde barbecue-maaltijd?

Wel

Wat je zeker wel moet doen:

  • Kies voor magere vlees. Zoals ik in de inleiding al had verteld, doe je er goed aan vet vlees, zoals varkensvlees, zo veel mogelijk te vermijden. Magere vlees bevat veel eiwitten en is laag in vet, perfect dus voor een gezonde maaltijd. Denk bijvoorbeeld aan kip, kalkoen, rosbief, enzovoort. Natuurlijk kun je ook kiezen voor een lekker visje op de barbecue. Maar vis is toch hoog qua vetgehalte? Dat klopt, maar vis kent bijna alleen maar goede vetten, de zogenaamde onverzadigde vetten;
  • Eet niet alleen vlees. Veel eiwitten en bijna geen vet, goed toch? Nee, want je moet altijd gevarieerd eten. Een complete gezonde maaltijd bestaat uit koolhydraten, eiwitten en goede vetten. Je kunt naast het vlees bijvoorbeeld ook wat aardappelen klaarmaken als koolhydratenbron en vergeet vooral de groenten niet voor de vitamientjes en mineralen. Daarnaast zijn groente erg lekker op de barbecue!

Niet

Wat je beter kunt laten:

  • Laat de sauzen zo veel mogelijk met rust! Deze zijn zeer calorierijk en bevatten veel vet en/of suikers;
  • Kies voor een goede koolhydraten bron en ga dus niet de hele avond witte stokbroodjes eten;
  • Pas op dat het vlees niet aanbrandt.