Plezier in koken

Veel mensen zien koken als slechts een noodzakelijk kwaad dat iedere dag weer moet gebeuren. Ze halen liever een kant en klare maaltijd, even in de magnetron en klaar is Kees. Of ze laten regelmatig eten thuisbezorgen zoals een pizza, een shoarmaschotel of sushi.

Een en ander heeft zeker ook te maken met de nieuwe manier van werken. Waar het vroeger vooral van 9 tot 5 banen waren, zie je tegenwoordig dat er op meer onregelmatige basis wordt gewerkt. Zeker niet in de laatste plaats door de toename van flexwerken en thuiswerken schiet het koken er weleens bij in. Maar er zijn genoeg mensen die veel aandacht en tijd aan koken besteden. Dat is een goede zaak, want er gaat natuurlijk niets boven een verse bereide maaltijd.

Goede keukenmessen en pannen

Wat uiteraard een van de belangrijkste zaken is om goed en veilig te kunnen koken zijn keukenmessen en pannen van een hoge kwaliteit. Zorg er in ieder geval voor dat de messen die u in de keuken gebruikt tijdens het koken altijd goed scherp zijn, laat ze dus op tijd slijpen als ze wat botter worden. Een scherp mes lijkt gevaarlijker dan een bot mes maar dat is niet zo. Als u werkt met een goed scherp mes zijn de diverse groenten en vlees makkelijker te snijden. Met een wat botter mes moet u meer kracht zetten en vergroot u de kans dat u uitglijdt met het mes met alle gevolgen van dien.

Het is daarnaast aan te raden dat u goede pannen gebruikt als u goed wilt koken, bakken en braden. Veel pannen hebben een goede antiaanbaklaag waardoor de kans kleiner wordt dat uw eten aan zal branden. U hoeft natuurlijk niet meteen de duurste pannen te kopen die er op de markt zijn, maar bezuinig er ook niet te veel op. Kwaliteit gaat u terugzien in het eindresultaat, dat is zeker.

Opgeruimde keuken

Een ander belangrijk punt als u gaat koken is, dat u ervoor zorgt dat u de keuken opgeruimd en schoonhoudt. Gooi verpakkingen, groenteafval, enzovoort direct weg, dat werkt prettiger en niet in de laatste plaats, ook veiliger. In een opgeruimde keuken is er overzicht en kunt u met meer concentratie de diverse gerechten bereiden. Maar de kans is ook veel kleiner dat u in een scherp mes grijpt en uzelf verwond, doordat het mes ergens onder ligt wat u niet goed kan zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.