Samen op pad met een stabiele duofiets

Heel wat zorgcentra beschikken tegenwoordig over een duo fiets. Deze fiets is een uitkomst voor iedereen die slecht ter been is. Veel ouderen vinden het prachtig om op deze manier alsnog te kunnen genieten van de natuur en de buitenlucht. Het is ideaal voor iedereen die iets aan zijn conditie wil doen en een ander wil helpen die door wat voor reden dan ook niet meer zelf kan fietsen. Zo zijn er heel wat vrijwilligers die zich jaar in jaar uit inzetten voor deze mensen. Dit kunnen bejaarden zijn die geen familie meer hebben of gehandicapten die een fietsmaatje zoeken. Wat maakt een duo fiets nou zo speciaal en waar is fietsen nog meer goed voor? In dit artikel lees je er meer over!

Niet hetzelfde als een tandem

Veel mensen denken dat een duo fiets hetzelfde is als een tandem. Dit is niet het geval al is het principe in feite hetzelfde. Op een duo fiets zitten beide bestuurders naast elkaar terwijl op een tandem je achter elkaar op de fiets zit. Qua fietskracht komt het op hetzelfde neer. Al kan je een duo fiets qua versnellingen aanpassen en zijn er drie fietsstanden mogelijk. Speciaal aangepast op wat mogelijk is voor de hulpbehoevende.

Voel je lichamelijk fit

Fietsen is, naast dat het goed voor je conditie is, voor meerdere doeleinden erg goed. Fietsen schijnt de kans op hart en vaatziekten te verkleinen volgens recent onderzoek. Dit komt mede doordat de samenstelling van het bloed verandert wanneer je fietst. Daarnaast verhoogt fietsen je hartslag waardoor het bloed sneller gaat stromen. Dit helpt om de bloedvaten flexibeler en sterker te maken en het voorkomt dat de vaten sneller dichtslibben. Daarnaast is fietsen goed voor iedereen die wat kilo’s kwijt wil raken. Al bij tien minuten fietsen verbrand je lichaam 97 calorieën. Ook als je zwaarder bent is fietsen ideaal omdat je knieën en enkels het gewicht niet hoeven te dragen.

Ontspanning in tijden van stress

Naast het feit dat het gezellig is om naast elkaar te fietsen en dit uitnodigt tot een praatje helpt fietsen ook om optimaal te ontspannen. Hoe langer de fietsrit hoe meer ontspannen je je voelt. Het stimuleert zelfs het geluksgevoel omdat je hersenen de stofjes endorfine en serotonine aanmaken. Daarnaast is de werking dubbel zo sterk omdat jullie beiden de voordelen van ervaren. Zowel de persoon die slecht ter been of gehandicapt is als de mede fietser zelf. Dubbel zoveel ontspanning!

Dit artikel is mogelijk gemaakt door 4Wieler.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.