Ik zoek een schakelaar; welke heb ik nodig?

Ben je een beetje creatief dan kun je jouw lampen op allerlei soorten manieren ophangen en bedienen. Zo kun je op meerdere plekken tegelijk dezelfde lamp bedienen of met één schakelaar meerdere lampen aanzetten. Een goed voorbeeld is een lamp op de 2e etage zowel beneden als boven kunnen aanzetten of met één schakelaar meerdere lampen in de woonkamer kunnen aanzetten. Al deze opties zijn mogelijk door de verschillende type schakelaars.

Enkel en tweepolige schakelaars

De enkelpolige schakelaar is bij iedereen bekend. Dit is de standaard schakelaar hoe we deze allemaal kennen. Deze schakelaar stuurt één lichtkring aan. De tweepolige schakelaar wordt vaak gebruikt in vochtige ruimtes en kan zelfs buiten gebruikt worden. Hierbij kun je denken aan badkamers en tuinen.

De wisselschakelaar

Een wisselschakelaar stuurt met twee schakelaars één lichtkring aan. Hierbij kun je dus denken aan het voorbeeld van een lamp op de 2e etage. Deze kan van zowel boven als beneden bedient worden, dit is handig als je in het donker naar beneden moet lopen en er zit ook een knop boven. Voor deze installatie zijn er altijd twee wisselschakelaars nodig.

De kruisschakelaar

Een kruisschakelaar is bijna hetzelfde als een wisselschakelaar, alleen kun je deze op drie verschillende plekken bedienen. Hiermee kun je in bijvoorbeeld een trappenhuis of ontvangsthal de ruimte op meerdere locaties verlichten. De kruisschakelaar wordt echter niet alleen in grote ruimtes gebruikt, maar is ook vaak te vinden in slaapkamers; er wordt dan één schakelaar bij de deur geplaatst en twee schakelaars naast het bed.

De serieschakelaar

Tot slot is er een serieschakelaar. Deze schakelaar werkt weer andersom en kan met één schakelaar twee lichtkringen bedienen. Hiermee kun je bijvoorbeeld de lamp boven het aanrecht en de lamp bij de eetkamertafel aanzetten. Een serieschakelaar is te herkennen aan de dubbele knoppen.

Functioneel en een eyecatcher

Deze schakelaars zijn voornamelijk functioneel, maar tegenwoordig worden schakelaar ook gebruikt om het huis een bepaalde sfeer mee te geven. Zo is zwart schakelmateriaal een ware eyecatcher.