Voor- en nadelen van een taxi delen

Een taxi delen met een bekende is heel normaal, maar heb je ook wel eens gehoord dat taxi’s soms mensen een taxi delen met een onbekende. Voor de taxichauffeur is dit handig, omdat hij of zij zo gemakkelijker kan voldoen aan de vraag en hij. Sommige passagiers vinden dit handig, maar andere vinden het verschrikkelijk.

Wij zetten hier de voor- en nadelen op een rijtje…

Voordelen van een taxirit delen

Als je met de taxi deelt met een leuk persoon of leuke personen, is je taxirit een stuk gezelliger. Verder worden de kosten van een taxi gedeeld als je met meerderen bent. Een ander voordeel is dat je de wachttijd mogelijk wordt verkort als je een flexibele houding hebt jegens een taxi delen, omdat de chauffeur niet eerst een persoon hoeft af te zetten, voordat hij of zij een andere persoon oppikt. Bovendien bespaart de taxichauffeur brandstof, als de route of een deel van de route wordt gedeeld. Dit is iets positiefs voor het milieu.

Nadelen van een taxirit delen

Naast voordelen heeft het delen van een taxirit ook nadelen. Als je je taxi deelt met een chagrijn kan een rit in de taxi van Rotterdam naar Schiphol bijvoorbeeld erg lang lijken te duren. Of stel dat jij van plan was in alle rust te gaan werken in de taxi, dan zou het kunnen zijn dat de rust verstoord wordt door de andere persoon. Je wachttijd kan worden verkort, maar soms zal de taxichauffeur voor de extra persoon een omweg moeten maken. Tevens hebben taxi’s maar één meter, waardoor het moeilijker te bepalen is hoeveel jij en je medereiziger ieder moeten betalen. Om deze redenen kiezen veel taxibedrijven, zoals Oranje Taxi Service, er toch liever voor om taxi’s niet te laten delen met onbekenden. Zo garanderen ze meer comfort.

Kortom, als je om efficiëntie en het milieu geeft en gemakkelijk in de omgang bent, zal een taxi delen waarschijnlijk geen probleem voor je zijn. Als je echter rust wilt en niet afhankelijk wilt zijn van anderen, is het misschien aangenamer alleen in de taxi te zitten.

Lees ook: ‘Geld lenen voor een auto’!