Voor het eerst backpacken!

Een reis maken na je afstuderen of zodra je wat geld bij elkaar helpt verdiend na een paar jaar werken? Het is een droom van vele mensen om eens een nieuw deel van de wereld te ontdekken. En een van de meest gangbare manieren hiervoor is backpacken.

Backpacken houdt in dat je met slechts een rugzak door een gebied heentrekt. Hetgeen dat backpacken zo aantrekkelijk maakt, is dat je heel veel verschillende dorpjes tegenkomt. Juist omdat je er niet met een vliegtuig overheen vliegt. Zo’n reis maken vergt echter erg veel voorbereiding. Helemaal als je nog nooit zo’n reis hebt gemaakt kan het misschien wat overweldigend zijn.

Bepaal je bestemming

Voordat je ook maar iets kunt gaan plannen, moet je bedenken wat je bestemming wordt. Wil je rondreizen in Thailand? Of ga je liever naar Zuid-Afrika, Australië of zelfs Cuba? Op basis van je keuze kan je bedenken of er maatregelen genomen moeten worden als je naar dat land reist:

  • Is je paspoort lang genoeg geldig?
  • Heb je inentingen nodig?
  • Moet je een visum aanvragen?
  • Met welke valuta betalen ze er?
  • Zijn er gevaarlijke gebieden waar je beter niet kunt komen?
  • Wat zijn bepaalde gebruiksregels waar je je aan moet houden, zodat je niet in de problemen komt door per ongelijk een wet te overschrijden?
  • Waar vind je Nederlandse ambassades?

Zodra je deze belangrijke punten hebt uitgezocht weet je zeker dat je niet voor nare verassingen komt te staan als je je reis begint.

De route uitstippelen

Tegenwoordig is het door middel van internet heel makkelijk om een route uit te stippelen. Bedenk van tevoren wat de plekken zijn die je écht wilt zien en maak vanuit daar een route. Meestal willen backpackers niet langer dan een paar dagen op één plek zijn, zodat ze zoveel mogelijk kunnen zien. Een andere tactiek is om juist niks te plannen en gewoon maar zien wat er op je route komt. Vaak kom je in de populairste backpacker landen genoeg locals tegen die je graag een slaapplek en een rondleiding aanbieden. Op dat oogpunt is backpakken ook zeker een zeer sociaal iets. Zelfs als je in je eentje bent, maak je vanzelf contacten en komen er zo misschien wel nieuwe vrienden van over de hele wereld uit je rondreis!

Hoe leuk het ook is om rond te reizen en je gedachten te laten afdwalen, heb je helaas altijd te maken met een bepaald bedrag dat je kan uitgeven voordat het op is. Bepaal van tevoren duidelijk je budget. Tijdens het plannen van je reis kun je al een hoop kosten op papier zetten zodat je weet wat je sowieso kwijt gaat zijn (de reis, eten, bezienswaardigheden, slaapplekken, enzovoort). Zorg dat je altijd wat extra hebt, zodat je niet in de problemen raakt. Stel je strandt ergens ver weg, heb je nog geld om een taxi te betalen.

Plezier

De beste tip om te krijgen is natuurlijk: maak plezier! Heb het naar je zin, ontdek nieuwe plekken, ontmoet nieuwe mensen en bouw prachtige herinneringen op. Een idee is om een blog bij te houden zodat je als je thuis bent na je reis en aan het nagenieten bent, je het later allemaal weer kunt teruglezen zodat je geen detail vergeet.